National Cancer Institute | Rockville, MD

Backlit Wood Feature Walls

Backlit Wood Veneer Feature Wall Panels National Cancer Institute

Architect: HOK | Lighting Designer: MCLA | General Contractor: James G. Davis Construction 

Surface Design Awards London Finalist              Craftsmanship Lighting Award Construction

Over 2,000 square feet custom backlit wood veneer panels adorn the main lobby feature walls of the National Cancer Institute research campus in Rockville, Maryland.  Through our turnkey process, the cancerous burl growth on a single Redwood tree was transformed into thin raw veneer, then laminated between glass and illuminated. Celebrating the organic natural wood material while allowing flexibility, the backlighting is tuned per particular wood pattern and tied back to a central lighting controller with preset scenes.

Take a closer look at the development process + detailing strategies for this backlit wood installation >